Эстония

Объявление не активно, товар или услуга снята с продажи

Extatosoma tiaratum raagritsikas

1 €

Tartu

Extatosoma tiaratum või spiny leaf insect või maakeeli raagritsikas – internetis on nende kohta lademetes infot. Juuli lõpus koorunud pojad on praegu ca 2 cm pikad ja kasvavad eestimaise toidukraami peal umbes 15 cm pikkusteks. Elutsükkel on lühike, umbes aasta. Minu omad on kõik emased ja nad on kanged munamasinad. Nii nagu meie koduaia teod paljunevad ka nemad partogeneesi teel elik isast neil sigimise eesmärgil vaja ei lähe. Viljastamata munadest kooruvad umbes 9 kuu pärast ema kloonid. Munad tahavad sooja, kardavad hallitust – mina hoidsin neid haudumise ajal akvaariumis.

Söövad kase-, vaarika- ja tammepuu lehti, ka roosilehti (mida pole pestitsiidide/väetistega pritsitud-kastetud). Praegu ongi paras aeg talveks varuda suurem kogus lehti, varu kohe päris palju – täiskasvanud on parajad õgardid ja lehed püsivad värsketena ainult paar päeva. Lehed sügavkülma panna, siis sealt hea tasapisi võtta ja neile nina alla visata (olen söögi pesulõksudega nööri peale riputanud). Sügisel kogun ka tammetõrusid, hoian ületalve saepuru sees külmas ja vasta kevadet panen tõrud samasse akvaariumisse, kus ritsikad elutsevad,  kookoskiupõhu sisse kasvama. Siis on endal haljast hea vaadata ja neil jällegi lisanosimist. Joogipooliseks on vesi – vett saavad nad mingil määral lehtedest aga suuremalt jaolt käivad nad akvaariumiseintelt kondentsi lakkumas. Sellepärast on tähtis iga paari päeva tagant spraypudeliga prouade elamist niisutada. Joogikaussi ära pane – pisikesed upuvad sinna lihtsalt ära.

Tingimused – nad armastavad soojust. Temperatuur peaks jääma vahemikku 20-30 °C. Suvel soojaga pole tingimata lisakütet vaja aga kui talvel toas jahedaks kipub minema siis kinnitada termomatt (ka termostaat on super hea vidin) akvaariumi külge. Mul on nad paariks päevaks jäänud ka 10 °C kätte, ei juhtunud nendega midagi. Kuid optimaalsete tingimuste juures on ju kõik olendid rõõsad ja roosad.

Ja miks ma nendega üldse mässan? Sest nad on maailma kõige lahedamad lemmikloomad! Nad kestuvad kasvuperioodil umbes 4-5 korda ja see protsess on tõeline metamorfoos – tunni aja möödudes on sul hoopis uus ritsikas elamises, kaks korda suurem ja okkalisem. Ka uute jäsemete kasvatamine pole neile probleem. Nad loovutavad oma koibi päris kergemeelselt (ja sellepärast ei tasu neid eriti väntsutada) aga peale kestumist ilmub lagedale uus jalg. See on alguses küll nõrk ja väetike aga iga kestumisega muutub suuremaks ja tugevamaks. Nad on väga stoilised loomad, ei ole mingit hüplemist ja karglemist. Kodus on mul aknalaua peal potis eukalüptipõõsas (nende lemmiktoit muidugi), seal nad võivad päev otsa ühe koha peal lehti järada ilma, et ma peaks plehkupanemise pärast muretsema. Neil on muid kiikse veel mida ma siinkohal välja rohkem ei too, las jääda midagi üllatuseks ka. Hooldamine on imelihtne. Kuna akvaariumis on troopiline kliima siis orgaanika lagunemine toimub imekiiresti ja seega ei teki ka haisu. Minu “koristamine” piirdub kookoskiust allapanule langenud lehtede äranoppimisega.

Mul on kirjutuslaual lambi all väike akvaarium (mõõdud 50x30x30) mis mahutab ilusti 3 ritsikat koos hiidteoga ära. Samas kui on plaanis võtta näiteks 3 ritsikat siis soovitan igaksjuhuks ühe veel lisaks võtta – nad on õrnad elukad ja võivad tühja koha pealt vedru välja visata, eriti noorena.  

Eelistatavalt võiks ritsikate üleandmine käest kätte käia. Mõni saadab ka postiga aga ma ei kujuta ette kuidas nad seda raputamist taluvad… Võin ka ju postiga saata aga ma ei garanteeri, et neil kohale jõudes kõik kuus koiba endiselt alles on. Või noh, need kasvavad ju tagasi...

Номер объявления: 10843170

1382
Добавлено: 15.04.2022 11:30
Сообщить о нарушении

Для персонализации услуг okidoki использует cookies. Подробнее